Nyheter

Ta del av MarLaws senaste nyheter om vad vi gör och vad som händer på vårt område. Se även till att hålla dig uppdaterad om kommande seminarium och utbildningar på vårt kalendarium.

Amici Curiae Marknadsdomstolen 1971-2016 – Ute nu!

2017-11-14

Nu är den här! Amici Curiae Marknadsdomstolen 1971-2016 som är en minnesskrift över den sedan 2016 nedlagda domstolen. Advokat Daniel Tornberg från oss har tillsammans med en rad andra författare bidragit till innehållet som behandlar en mängd olika intressanta områden knutna till marknadsföringsrätten.Du hittar den här!

Märkningsdagen 2017

2017-10-26

För 7:e året i rad arrangerar vi Märkningsdagen och i år går vi igenom de nya strängare sanktionerna som föreslås träda i kraft 1 juli 2018. Vi får också höra om märkningen antibiotikafritt som är på väg in på den svenska marknaden, märkning av vegetariska och veganska produkter samt Livsmedelsverkets utredning om märkning av GMO-fria livsmedel. Patent- och marknadsdomstolens kom i somras med ett vägledande avgörande där förutsättningarna för användning av uttryck med ekologisk preciserades. Avgörandet får praktiska konsekvenser för livsmedelsföretagen vid all kommunikation med miljöargument.

I år uppmärksammar vi också den s.k. ”Traffic Light”-märkningen som sex av Europas största livsmedelsföretag beslutat att införa. Blir det enklare för konsumenten att äta mer hälsosamt? Vi går igenom hur branschen och myndigheterna ser på denna märkning?

Som vanligt har vi bjudit in några av livsmedelsbranschens främsta företrädare som berättar mer om sitt arbete och delar med sig av sina erfarenheter.

Välkommen till 7:e årets upplaga av märkningsdagen!

Klicka här för att se fullständigt program
INFORMATION
Plats Lundkvist & Lindkvist - Klara Strand Konferens, Klarabergsviadukten 90, Stockholm.
Datum Onsdag den 6 december 2017.
Registrering och kaffe 09.30-10.00, dagen avslutas kl.16.30.
Pris 3.975 kr ex. moms i förskott mot faktura. Anmälan är bindande.
Anmälan Senast tisdagen den 28 november 2017 till svar@marlaw.se.
Ange även fakturaadress, organisationsnummer och eventuell specialkost när du anmäler dig.

MarLaw ny medlem av MARQUES International Trade Mark Law and Practice Team

2017-10-13

Vi är stolta över att kunna meddela att en av våra delägare, Marcus Ateva, som också är ansvarig för vår IP-avdelning är nytillsatt medlem av Marques International Trade Mark Law and Practice Team.MARQUES är en europeisk organisation som företräder varumärkesägares intressen. International Trade Mark and Practice Teamets uppdrag är att vara en röst för varumärkesägarnas intressefrågor som rör internationell varumärkeslagstiftning och praxis. De finns också till för att för att säkerställa och förbättra varumärkesägarnas rättsliga ställning, genom att driva på harmonisering av lagar och praxis som kommer som främjar europeiskt varumärkesrättsligt arbete. 

Varumärkesskydd i Thailand

2017-10-06

Behöver du skydda ditt varumärke i Thailand?Från den 7 november kan vi ansöka om varumärkesskydd direkt i Thailand, utan att gå omvägen via ett lokalt ombud. Thailand har nämligen anslutit sig till det internationella varumärkessystemet Madridprotokollet. Det betyder att thailändska ansökningar effektiviseras och att kostnaderna sjunker jämfört med idag. Mer information finns att läsa hos WIPO.Kontakta vår IP-avdelning på trademark@marlaw.se så berättar vi mer.

Vi hjälper dig att skydda dina okonventionella varumärken i EU!

2017-10-05

Sedan den 1 oktober 2017 är det möjligt att skydda nya typer av varumärken hos den europeiska varumärkesmyndigheten EUIPO. Detta öppnar upp möjligheten för varumärkesinnehavare att skydda fler av sina kommersiella kännetecken än tidigare.Särskilt rörelse- och multimediemärken ger möjligheter att se på kreativa alster i ett nytt ljus. Externa kreatörer och bolagens marknadsavdelningar måste då fråga sig - kan alstret skyddas som ett varumärke?Exempel på de olika varumärkestyperna visas nedan.

VARUMÄRKESTYP

EXEMPEL

RÖRELSER

Rörelser eller ändringar av varumärkesdelarnas positioner. Ett vanligt exempel är animationer där logotypen rör på sig, snurrar runt eller ritas upp enligt ett fastställt rörelseschema

MULTIMEDIA

Kombinationer av ljud och bild/rörelser

HOLOGRAM

Märken med holografisk effekt

LJUD

Enstaka ljud eller ljudkombinationer, läten, jinglar m.m.

FÄRGER

Enskilda färger eller färgkombinationer

MÖNSTER

Märken som upprepas regelbundet i ett mönster, t.ex. på tyger, kläder, väskor m.m.

POSITIONER

Karaktäriseras av märkets position/placering på produkten, t.ex

FORMER (3D)

Tredimensionella former, t.ex. förpackningar eller själva produkten

FIGURER

Logotyper

ORD

Ord (och inget annat)

Hör av dig till vår IP-avdelning trademark@marlaw.se eller 08-230735, så berättar vi mer!

Kurs där Cecilia Tornberg och Brit Stakston föreläser!

2017-04-27

I början av denna sommar anordnas en tvådagarskurs centralt i Stockholm som riktar sig till dig som arbetar med kommunikation inom offentlig verksamhet. Föreläsare på denna kurs är Brit Stakston och MarLaw:s advokat/delägare Cecilia Torelm Tornberg. Kursanordnare är SIPU; ett utbildnings- och konsultföretag som arbetar med utveckling av myndigheter, företag och organisationer i Sverige och internationellt. På denna kurs får du lära dig hur du kan arbeta med innehållsmarknadsföring på bästa sätt, hur du tar fram en lyckad kanalstrategi för din verksamhet och hur du kan mäta dina insatser och se resultat. Hur ska du hantera negativa åsikter och diskussioner på dina sidor, och vilka nya trender väntar bakom nästa hörn? Du får även en grundlig genomgång av de viktiga juridiska regelverk som styr offentliga verksamheters närvaro på nätet. På varje programpunkt lyfts färska exempel på både lyckade och mindre lyckade insatser på sociala medier, både från offentliga verksamheter och privata. För att läsa mer, tryck HÄR!