MarLaw interimlösningar

Advokatfirman MarLaw har stor erfarenhet av att hjälpa till med olika interimslösningar för våra klienter där en jurist från oss arbetar nära verksamheten för att t.ex. stötta upp i ett specifikt projekt, med vår specialistkompetens inom något av våra rättsområden eller för att tillfälligt fylla t.ex. en bolagsjuristjänst under en kortare eller längre period. Läs intervju med Hannah Fager, associate på MarLaw, som har erfarenhet av att arbeta på interimuppdrag.

 

 

Hannah, du har ju arbetat på MarLaw i över tre år nu. Berätta om dina specialistområden och vad du tycker är mest intressant.

Jag arbetar främst med marknadsföringsrätt och GDPR, även en hel del avtalsrätt och immaterialrätt. Sedan hanterar jag även ärenden gällande livsmedelsrätt, miljöpåståenden och IT-rätt. Det som gör marknadsföringsrätten så kul är hur nära businessen den är hela tiden. Eftersom det ständigt kommer ut nya produkter och ny teknik på marknaden gäller det att alltid hålla sig uppdaterad, vilket jag tycker gör arbetet dynamiskt. Trots att det är immateriell rätt är det konkret juridik som alla kan relatera till, vilket gör att arbetet känns väldigt aktuellt.

 

Redan efter ett år började du arbeta på ett interimuppdrag för ett av Sveriges mest kommunikationsintensiva företag. Berätta om din upplevelse av att arbeta in-house.

Jag var på ett stort globalt bolag, det var coolt att arbeta med deras juridik på flera olika sätt. Det är ett svenskt bolag i nordisk kontext men är samtidigt ett bolag med en global struktur vilket var väldigt lärorikt. Det var kul att arbeta nära marknadsteamet och att på så vis verkligen förstå deras verksamhet, vilket i sin tur gjorde att jag lättare kunde hjälpa till med juridiken. Det var även väldigt kul att få lära sig och arbeta mer med nordisk rätt, att bredda sig och sin kunskap. Sammanfattningsvis var det en intensiv superträning i marknadsrätten som var väldigt lärorik och spännande!

 

Vilken är den största lärdomen du tar med dig från din erfarenhet av att vara ute på interimsuppdrag?

Jag skulle säga att den största lärdomen är att jag fått en mycket större förståelse för businessen. Att få sådan typ av inblick ger möjlighet att verkligen vara en supportfunktion för den specifika verksamheten, att presentera svar på de frågor som uppkommer med grund i verksamheten med juridiken som ram. Det ger möjlighet att skapa ett verkligt kommersiellt värde med rådgivningen.

 

Ett interimsupplägg kan se ut på en mängd olika vis. Berätta om hur ditt och dina kollegor på MarLaws olika upplägg ser ut.

Vi arbetar med uppdrag på alltifrån att vi hjälper till ett par timmar vid enstaka tillfälle, några dagar per vecka till att vi arbetar heltid på plats eller på distans. Nu mera är jag med och handleder mina kollegor när de arbetar på interimuppdrag hos våra klienter. Ofta arbetar vi i team för att våra klienter ska få den bästa supporten. På det viset får våra klienter hela byråns kunskap och erfarenhet i varje specifikt uppdrag.

 

Många har redan en legalavdelning – vilken roll får ni i det teamet?

Det varierar beroende på behov hos klienten och i legalteamet. Ofta kommer vi in med specialistkompetens som kan ta uttryck i exempelvis komplexa riskbedömningar av tredjelandsöverföringar eller konsekvensbedömningar enligt GDPR. Vi kan även stötta upp marknadsföringsrättsligt med att granska all marknadsföring/alla kampanjer och bistå med mer avancerade frågor inom all immaterialrätt. Naturligtvis hjälper vi även till med avtalsgranskning och med bolagsrätt i stort.

 

Vad skulle du säga är den största behållningen för ett bolag gällande att ta in en jurist på interimsupplägg?

Den allra största behållningen skulle jag säga är möjligheten till att ta del av hela Advokatfirman MarLaws kompetens vid varje uppdrag, alltid tillsammans med en delägare. Även om en och samma jurist ansvarar för det specifika projektet hos klienten är det ett upplägg som inte är personberoende vilket ju är en betydligt mer flexibel lösning än en fast anställning – det kan tillexempel yttra sig i flera timmars arbete en vecka, till inga timmar vecka därpå.

 

Klicka här för att läsa ännu mer om vad MarLaw kan erbjuda er i form av interimlösningar.

Kontakta oss

MarLaw skyddar din integritet och hanterar din personliga information i enlighet med tillämpliga dataskyddslagar. Advokatbyrån MarLaw (organisationsnummer 556358-3508) ansvarar för personuppgifter som skickas till oss. All behandling av personuppgifter utförs enligt denna policy. Om du har några frågor är du välkommen att kontakta oss.