Champagnejätte inte jättekänd

2020-09-11

Champagnejätten André Clouet förlorade i Patent och Marknadsdomstolen (PMD) i mål PMT 8692–19 mot champagneproducenten Maison Burtin och dess svenska importör Iconic Wines.  Målet kom att handla om utseendet på tre olika etiketter på champagneflaskor André Clouet hävdade Maison Burtin etiketterna på Maison Burtins champagner, ”Alice Bardot” och ”Bônde & Étable”, gjorde intrång och var förväxlingsbara med etiketten på   André Clouet ”Originalflaska”.

Bakgrund

André Clouets champagne säljs sedan 1998 på Systembolaget och på restauranger i Sverige. Drycken importeras av företaget WineWorld Sweden AB. André Clouet menade att konkurrenten Maison Burtin gjort varumärkesintrång såväl som brutit mot marknadsföringslagen och yrkade på vite om miljonbelopp.

PMD ansåg att inte förelåg förväxlingsrisk mellan etiketterna. Namnet André Clouet ansågs  i och för sig vara särskiljande och ha en framträdande betydelse för genomsnittskonsumenten i en inköpssituation. Men det förelåg flera skillnader mellan de konkurrerande företagens etiketter. Därtill påpekade PMD att varken guldfärgen som Originalflaskans etikett har eller flaskans blåa bakgrundsfärg ansågs särskiljande. Av betydelse för bedömningen om förväxlingsrisk fick även huruvida Originalflaskan tappat i försäljning till följd av Alice Bardots lansering.

Etiketten på Originalflaskan anågs heller inte vara inarbetad då endast en halv procent av respondenterna i aktuell marknadsundersökning  förknippade en maskerad Originalflaska med André Clouet.  Originalflaskans etikett ansågs inte heller vara känd eller inarbetad på sådant sätt att den förknippas med ett visst kommersiellt ursprung. Sammanfattningsvis fann PMD att varken något varumärkesintrång eller någon överträdelse på marknadsrättslig grund skett och André Cloeut drog således på sig rättegångskostnader om miljonbelopp.

Se fler nyheter

Contact us

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

MarLaw värnar om din integritet och hanterar dina personuppgifter i enlighet med gällande dataskyddslagstiftning. Advokatfirman MarLaw (org.nr 556358-3508) är personuppgiftsansvarig för samtliga uppgifter som du lämnar i detta formulär. All behandling vi gör sker i enlighet med denna policy. Om du har några frågor är du välkommen att kontakta oss.